Aktuelno ~

ODRŽANA КONFERENCIJA POSVEĆENA UNAPREĐENJU PREDŠКOLSКOG
VASPITANJA I OBRAZOVANJA U SRBIJI

Кonferenciji „Podrška unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Republici Srbiji“, održana je 23. novembra 2022. godine u Beogradu. Ministar prosvete Branko Ružić je otvorio konferenciju, i tom prilikom izjavio da je predškolsko obrazovanje jedna od tema koje su u najužem fokusu Ministarstva prosvete i Vlade Republike Srbije.

„U cilju podrške tom sistemu Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Svetskom bankom, realizuje projekat Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koji je najveći i najkompleksniji projekat na nacionalnom nivou posvećen ovoj oblasti“, istakao je ministar Ružić.

Cilj tog projekta je, kako je rekao, da se kroz izgradnju, proširenje i adaptaciju postojećih predškolskih ustanova obezbedi veći broj mesta za naše najmlađe.
Кonferenciji je prisustvovalo više od 250 predstavnika institucija predškolskog vaspitanja – direktora, vaspitača, spoljnih saradnika, kao i predstavnika Svetske banke, lokalne samouprave i drugih, dok je preko 300 predstavnika, koji nisu bili u prilici da lično prisustvuju, pratilo Кonferenciju preko lajv strima na jutjub kanalu.

Bošnjaci obeležavaju Dan Sandžaka

Nizom kulturnih manifestacija u Novom Pazaru, Bošnjaci su počeli trodnevno obeležavanje svog nacionalnog praznika 20. novembra - Dana Sandžaka. Praznik se obeležava u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine. Klub roditelja i vaspitača u sklopu projekta "Reciklaža nije blamaža" organizovao je druženje sa nanama na temu "STARO U NOVOM RUHU", a sve u susret Dana Sandžaka. Tom prilikom su gosti bile i članice Pazarskog udruženja "Pazarski Bazar - rukotvorine", koje se takođe bave reciklažom pa su deci predstavile neki novi način recikliranja predmeta i očuvanja i negovanja tradicije.


Potpisan sporazum o saradnji izmedju PU Mladost i Centra za socijalni rad i Doma zdravlja

U okviru programa Porodično orijentisane rane intervencije danas je u Kulturnom centru Novi Pazar potpisan sporazum između predstavnika Predškolske ustanove Mladost, Doma zdravlja i Centra za socijalni rad. Na ovaj način na stručan način će se pomoći roditeljima i deci koja imaju odredjena smetnje urazvoju. 


Pripreme za izgradnju novog obdaništa u naselju Ćukovac

Radi se na rušenju starog objekta obdaništa u Ćukovcu. Tu će, kako je već ranije planirano, biti izgrađen novi savremeni objekat, a za taj posao biće izdvojeno preko milion i 700.000 evra. Očekuje se da radovi počnu na proleće i da novi objekat Predškolske ustanove mladost u tom delu grada bude gotov za godinu dana.

Dečija pozorišna predstava ''Baš je čar biti gusar''

Dečija pozorišna predstava ''Baš je čar biti gusar'' Čiča Mičinog pozorišta izvedena je 09. novembra od 10.00h i 14.00h za mališane vrtića ''Mladost''. U predstavi igraju: Aleksandar Ristoski, Ivan Mihailović, Miljana Gavrilović, Uroš Jakovljević, Mateja Popović, Stefan Ilić Frta i Srećko Stojadinović.

PU MLADOST  AKTUELNO

Jabuka se reciklirati može kada se roditelji slože

Klub vaspitača i roditelja PU Mladost je organizovao radionicu na temu :"Jabuka se reciklirati može kada se roditelji slože".
Radionica je deo projekta na temu : Reciklaža nije blamaža.

I roditelji i vaspitači su obeležili Svetski Dan Jabuke reciklirajući i ukazujući na značaj reciklaže kao i jabuke u ishrani dece.
U toku radionice je roditelj lekar otkrio novu agarart tehniku gde se reciklira medicinski otpad i dobijaju se umetnicke slike, pa je roditelj reciklirajući taj otpad napravio jabuku.
Deca i roditelji su bili zainteresovani za tu tehniku pa je sledeca aktivnost bila poseta roditelja vaspitača iz kluba "Partnerski za Obrazovanje", gde su deca upoznata sa postupkom te vrste reciklaže i umetnosti, i znacaju pravilne i redovne higijene i prevencije bolesti i pojave bakterija.
"Recikliraj i bakterije provociraj " kaze doktor.spec.mikrobiologije Selma Habibović.
DEČIJA NEDELJA 2022.


Dečija nedelja, najveća nacionalna manifestacija za zaštitu i promociju dečjih prava ove godine se održala pod sloganom "Šta detetu treba da raste do neba!?". Razgovarajmo sa decom, ali i između sebe, šta sve možemo da uradimo da unapredimo njihov život i zajedno radimo na tome!

Dečija nedelja se održala od 3. do 9. oktobra 2022.

ŠTA DETETU TREBA DA RASTE DO NEBA - tema je ovogodišnje Dečije nedelje.
Mališani PU "Mladost" otvorili su Dečiju nedelju maskenbalom, uživali predstavljajući se recitacijama, plesali uz himnu vrtića i obojili dan osmesima. TO detetu treba da raste do neba,
Da slobodno radi šta mu srce sladi! 

Objekat DEČIJA RADOST I smena
dan VATROGASACA 09.2022.

Srećno PREDŠKOLCI, dobro nam došli!
Školska 2022/23. godina

‘’Otvorena vrata o imunizaciji dece – Značaj MMR vakcine’’, naziv je tribine koja je održana u Novom Pazaru u organizaciji Saveza vaspitača Srbije, Predškolske ustanove ‘’Mladost’’, Doma zdravlja i UNICEF-a. Bolja komunikacija između roditelja, vaspitača i lekara je najbolji način podizanja svesti o značaju vakcinacije za javno zdravlje – zaključeno je na sastanku.

Predavači na ovoj tribini bili su:
Dr Vesna Despotović, načelnica pedijatrije Doma zdravlja, Srđa Janković, dr Safet Ganić, ispred Unicefa dr Jelena Zajeganović Jakovljević, ispred Saveza medicinskih sestara vaspitača Srbije - Jadranka Spasić i moderator Selma Hodzić, pedagog PU "Mladost" Novi Pazar.

Zaključeno je da otvoren razgovor i bolja komunikacija između vaspitača, roditelja i pedijatara, roditeljima može pomoći u donošenju najbolje moguće odluke kada je u pitanju zdravlje njihove dece.

Naši mališani u poseti biblioteci, knjižari, muzeju, zubarskoj ordinaciji ... učenje je radost.
Pravili smo i čestitku našem gradu za 561. rođendan.

Festival stvaralaštva mladih

Nakon dve godine pauze izazvane korona virusom, sinoć su se u Kulturnom centru na Festivalu stvaralaštva mladih predstavili mališani iz Predškolske ustanove "Mladost". Nastup predškolaca, koji je bio revijalan, oduševio brojnu publiku.


Medicinske sestre-vaspitači iz objekta NAŠE DETE na seminaru u Soko Banji
pod nazivom:

"Zajednica dece i odraslih u kreiranju i pronalaženju inspirativne sredine za istraživanje igru i učenje" prezentovale su projekat:

"Sa obručima igra fina, dopada se baš svima"

Projekat je lepo prihvaćen od strane učesnika skupa.
Pogleajte prezentaciju u PowerPointu   ili  prezentaciju u PDF-u

Oktobar mesec zdrave hrane

U toku meseca oktobra u PU MLadost obeležena su dva bitna datuma: 16. oktobar - svetski dan hrane i mesec pravilne ishrane, kao i 20. oktobar - svetski dan jabuka. Inače jabuka je jedina voćka koja ima svoj svetski dan, nismo pronašli da je još nekom voću i povrću pripala takva čast na svetskom nivou.
#ulaganja #vrtic #mladost #prosvetaDEČIJA NEDELJA 2021.Hej, Svete, dete nije tkanina
Da je rastežete,
DETE JE DETE DA GA VOLITE I RAZUMETE!

Da ga pustite:

Da se igra, da se prlja,
Da skakuće, sve ubrlja,
Da vam kaže reči nove,
Koje čuju uši ove,
Da vam priča dok god želi
Da sa vama svet svoj deli,
I da plače ako hoće,
Da mjauče, il' brboće!

Pustite ga da proživi
Dane svoje kao DETE!
Hej, ti, Svete, hej, ti, Svete,
DETE JE DETE, DA GA VOLITE I RAZUMETE!

Poseta pomoćnika ministra Milana Pašića, gradonačelnika Biševca i delegacije iz opštine ustanovi PU "Mladost"

Delegacija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predvođena Milanom Pašićem, pomoćnikom ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje posetila je objekte Predškolske ustanove Mladost. Povod posete je ušešće grada u projektu „Inkluzivno preškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koje Ministarstvo prosvete realizuje u saradnji sa Svetskom bankom. Ovom prilikom najavljen je početak radova na izgradnji novog vrtića u naselju Ćukovac, u blizini OŠ „Bratstvo“.

„Predškolska ustanova Mladost je septembra prošle godine postala deo projekta. Za proteklih šest meseci imali su mentorsku podršku, vaspitači su prošli obuku u okviru komponente dva, pomenutog projekta. Danas imamo priliku da se uverimo kako vaspitači i deca primenjuju osnove programa „Inkluzivno preškolsko vaspitanje i obrazovanje“. U okviru komponente 3 predviđena je sanacija i adaptacija samih objekata PU Mladost“, kazao je pomoćnik ministra, ističući da je Novi Pazar jedna od retkih lokalnih samouprava koja sve tri komponente projekta želi da primeni i unapredi sistem.

Direktorka Predškolske ustanove Mladost Sabina Hoćanin osvrnula se na važnost realizacije projekta inkluzije.

„Novi objekat u centru grada, koji će biti izgrađen u okviru treće faze imaće duplo veće kapacitete od postojećeg. U toku su pripreme koje realizujemo u saradnji sa lokalnom samoupravom. Što se dela projekta koji tretira nastavne promene tiče, a kroz program „Godine uzleta“ jezgro inovacija je u objektima Abu Dabi na Dojeviću i u vrtiću „Naše dete“. Aktivnosti se odvijaju na zadovoljstvo dece, vaspitača ali i roditelja i biće, u interesu svih, nastavljene i u narednom periodu“.

Simbolično nazvane „Godine uzleta”, nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja prepoznaju značaj predškolskog doba u razvijanju sposobnosti za celoživotno učenje, kao što su samopouzdanje, otvorenost, radoznalost, istrajnost, otpornost i kreativnost.
#ulaganja #vrtic #mladost #prosveta

Poseta ministra Ružića našem vrtiću

Ministra Ružića i njegov tim ugostili su gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac i njegovi saradnici. Na sastanku u Gradskoj upravi razgovaralo se o planovima realizacije infrastrukturnih projekata u oblasti obrazovanja, ali i o uslovima i unapređenju kvalieta nastave. Centralna tema susreta odnosila se na izgradnju potpuno nove zgrade vrtića “Naše dete”, za šta se čeka saglasnost Svetske banke. Ministar je nakon sastanka u Gradskoj upravi i obilaska radova na rekonstruckiji “Bratstva”, obišao i naš vrtić “Naše dete”, bila je to prilika da se uveri u kvalitetan rad ustanove u kojima se radi sa najmlađima.
#ministar #prosveta


EDUKACIJA NAŠIH NAJMLAĐIH O RECIKLAŽI I EKOLOGIJI

Ciklusom predavanja koji je trajao 2 meseca naši projatelji iz JKP Čistoća obišli su sve dečije vrtiće PU Mladost u Novom Pazaru i na poseban i slikovit način našim najmlađima približili značaj i način recikliranja otpada kao i zaštite životne sredine.

Zahvaljujemo se menadžmentu JKP Čistoća iz Novog Pazara na saradnji kao i sve pohvale na njihov veliki trud i rad sa decom na polju edukacije o zaštite životne sredine, o reciklaži i ekologiji.. 


Edukativna radionica u PU Mladost


Javno komunalno preduzeće Gradska čistoća organizovalo je edukativnu radionicu u vrtiću PU Mladost kako bi najmlađima objasnili zbog čega je bitna zaštita životne sredine, kako se odnositi prema njoj i šta mogu da učine u svom uzrastu kako bi grad u kome živeo bio čist. 

img

Elektronski upis

Građani Novog Pazara od sada mogu elektronski i besplatno da prijave decu za upis u Predškolsku ustanovu "Mladost".

Usluga eVrtić nalazi se na Portalu eUprava!

https://euprava.gov.rs/usluge/5626 

Elektronsko podnošenje prijave vrši se jednostavnim popunjavanjem online obrasca, a prilaganje izvoda iz matične knjige rođenih, prebivališta i uverenja o zaposlenju nije potrebno, jer se potrebna dokumentacija automatski pribavlja.

Procedura je potpuno ista i kada je reč o upisu dece koja ispunjavaju uslove za pohađanje pripremnog i po zakonu obaveznog predškolskog programa. "Svu decu rođena od 1. marta 2015. do 28. februara 2016. roditelji su u obavezi da upišu u pripremni predškolski program." 

Upis ce trajati tokom meseca maja. Odluku o prijemu dece donosi Centralna upisna komisija. Spisak primljene dece bice istaknut 14. juna 2021. na svim oglasnim tablama objekata PU "Mladost", sajtu www.mladostnp.rs kao i našoj
fb stranici https://www.facebook.com/MladostNP/ 

Za sve dodatne informacije u vezi sa elektronskim upisom možete se obraditi na: p.u.mladostnp@gmail.com ili na brojeve telefona:

064/8-160-205
064/8-160-207


Nastavak saradnje sa Sportskim savezom Srbije

Čelnici Sportskog saveza Srbije, koje je predvodio predsednik Davor Štefanek, razgovarali su u Novom Pazaru sa rukovodstvom gradskog Sportskog saveza i Predškolske ustanove Mladost o sadašnjoj i budućoj saradnji.

Štefanek je najavio da Sportski savez Srbije pokreće akciju za predškolce pod nazivom “Sport je važan da bi bio zdrav i snažan”.

Tim povodom, instruktori su u dvorani Pendik održali polučasovni trening s decom, kojem je prisustvao gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i direktorka PU MLadost Sabina Hoćanin.COVID 19

Korona virus, vrtići i deca: Šta treba da znate pre nego što dovedete dete u vrtić.

Bezbedno i srećno detinstvo za svakog mališana
je obaveza društva da obezbedi.
PU MLADOST više od 60 godina u službi najmlađih sugrađana.

KONTAKT

  • PU MLADOST
  • Tel. 020 312 763
  • Lug 1, 36300 Novi Pazar, Srbija
  • E-mail: info @mladostnp.rs
  • FACEBOOK.COM/MLADOSTNP